FAQ

Suntem onorati sa impartasim cunostintele noastre cu toti cursantii si studentii
Suntem pregatiti sa postam intrebarile si raspunsurile care prezinta interes pentru traderi!

Auto-Ucenicie sau Mentorat?

Salutari Raoul,

Va multumesc pentru interesul dvs. in activitatea mea de tranzactionare! Va rog sa gasiti mai jos raspunsul meu la cele doua intrebari ale dvs.: „Trebuie sa iau un mentor sau nu?” si “Ce ziceti de costuri?

Voi incepe prin a spune ca tranzactionarea este o profesie! Procesul de invatare nu poate fi improvizat asa cum este realizat de majoritatea traderilor incepatori. Daca nu o faceti asa cum trebuie, banii de scolarizare oricum vor fi pierduti pe piata, iar studentul va pierde fondurile, fara a deveni vreodata un trader consecvent profitabil! Visul de tranzactionare va ramane in urma! Credeti-ma... Stiu asta, pentru ca aproape toti studentii mei au facut-o, in trecut, inainte de a participa la cursurile noastre. Exista doar 5% traderi incepatori castigatori care vor parcurge acest proces si vor incepe activitatea de tranzactionare zilnica! Restul de 95% sunt fara activitate in maxim 3 luni.

A. Auto-Ucenicia - Aceasta metoda este adoptata de majoritatea traderilor incepatori datorita ignorantei lor sau ca nu detin capitalul necesar alocat pentru cheltuielile de invatare. De cele mai multe ori, aceasta metoda se bazeaza pe utilizarea cartilor sau participarea la cursuri in SUA sau Marea Britanie. Rezultatele pozitive finale depind de abordarea studentului si de cat de serios a preluat sarcinile de invatare. Cu toate acestea, chiar daca in mod logic, treaba poate fi facuta, sansele de a obtine un rezultat pozitiv sunt slabe, mai ales dupa pierderile clasice ale primelor tranzactii in timp real:

 • Avantaje – in aparenta cheltuielile sunt minime, deoarece pierderea finala si globala este calculata doar dupa aproximativ trei luni (uneori mai mult timp), atunci cand “traderul in devenire”  a ramas fara bani, pierzand intregul sau capital de tranzactionare.
 • Dezavantaje - sunt numeroase:
  • Probabilitate redusa de reusita cu pierdere de timp,
  • Renuntare partiala sau totala la tranzactionare (renuntare permanenta),
  • Instalarea unei stari de nervozitate, de anxietate, daunatoare pentru viata personala sau profesionala,
  • Preluarea si obisnuirea cu obiceiuri de tranzactionare foarte nefavorabile, de care va fi foarte dificil sa va debarasati. Mai rau ar fi o pierdere probabila a capitalului de tranzactionare cu risc de ruina. Comportamentul traderului va fi acela de a opera fara un plan, fara a se pune accentul pe Money Management si cu decizii impulsive abundente, fara atitudinea „Ce-ar fi daca”. Este ca si cum ai conduce in tara straina fara o harta.

B. Mentorat - Acesta reprezinta, in opinia noastra, cea mai scurta cale de tranzactionare rentabila si consecventa. Selectia mentorului nu este o sarcina usoara, deoarece sunt foarte putini in jur care sunt la fel de buni traderi precum si profesori buni (consultati intrebarea: “Cum sa va alegeti mentorul”).

 • Avantaje - fondurile sunt foarte bine cheltuite pentru a obtine rezultate optime de tranzactionare, in cea mai scurta perioada posibila. De departe, este mai usor sa intelegeti subiecte complexe, mai ales la inceput, explicate de un profesionist, mai degraba decat sa cititi subiectul singur intr-o carte. Mentoratul continuua sa asigure asistenta la tranzactionarea permanenta, atat timp cat traderul va avea nevoie de ea. O expresie cu privire la aceasta alegere ar fi: “Ai invata cum sa pilotezi un avion ghidat de carti sau cu un monitor de zbor”. Care dintre ele ar fi cea mai eficienta? Credeti-ma pe cuvant ... ceea din urma este raspunsul corect! Este amuzant sau poate dezastruos (pentru unii oameni) ca, atunci cand vine vorba de a invata cum sa tranzactioneze, majoritatea traderilor incepatori vor alege cartile sau postarile Internet, chiar daca aceasta este o alegere aproape sigura de a pierde capitalul! Un alt avantaj pentru trader este ca va dobandi o atitudine de tranzactionare eficienta in ceea ce priveste Money Management si Managementul Tranzactionarii, cei doi parametri indispensabili pentru atingerea unui nivel de tranzactionare rentabil si consistent. Acestea sunt posibile deoarece studentul va avea o atitudine adaptata de la inceput fiind bine conditionat de indrumator. Urmatorul pas catre succes va fi un mentorat continuu, partial sau total. Aproape ca am uitat ... pierderea capitalului este aproape inexistenta cu conditia ca studentul sa respected intocmai sfaturile mentorului...!
 • Dezavantaje - costuri aparent mai mari decat auto-ucenicia, dar “conservarea capitalului” mult mai buna.

Tranzactionare buna !

Dr Mircea Dologa, MD, CTA, Paris – France